thl epoikinonias

icon cross     Κράτητος 34, 17121 Νέα Σμύρνη  -  Δροσίνη 8, 19013 Ανάβυσσος

       Δευτέρα - Παρασκευή, 9.00 - 21.00                                                   

     Τηλ. 210 93 37 933 - 22910 61327 Κιν. 697 73 99 189                    

Perfect Everything in Everyway

Τι είναι η ροδόχρους ακμή;

rodoxrisosnososΗ ροδόχρους ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα του προσώπου, διασταλμένα επιφανειακά μικρά αιμοφόρα αγγεία , βλατίδες, φλύκταινες, και πρήξιμο. Η ροδόχρους ακμή αρχίζει συνήθως ως ερυθρότητα στο κεντρικό πρόσωπο στα μάγουλα, τη μύτη ή το μέτωπο, και λιγότερο συχνά στο λαιμό, το στήθος, τα αυτιά, και το κρανίο. Επιπλέον , μπορεί να παρουσιάζει, ερυθρότητα στους οφθαλμούς, αίσθημα κάυσου και τζουξήματος, και σε ορισμένες προχωρημένες περιπτώσεις, μια κόκκινη διογλωμένη μύτη. Επηρεάζει όλες τις ηλικίες και έχει τέσσερις υποτύπους, τρεις επηρεάζουν το δέρμα και η τέταρτη επηρεάζει τα μάτια (οφθαλμική ροδόχρους ακμή). Ποιό έντονη εμφανίζεται σε άτομα βορειοδυτικής ευρωπαϊκής καταγωγής και έχει το παρατσούκλι «κατάρα των Κελτών". Είναι σχεδόν τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες. Εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των ηλικιών 30 και 50. Η συχνότερη θεραπεία  είναι κατά κανόνα αντιβίωση από το στόμα (δοξυκυκλίνη, τετρακυκλίνη, ή μετρονιδαζόλη).  Άλλες θεραπείες είναι η κρέμα βριμονιδίνης, κρέμα ιβερμεκτίνης, και ισοτρετινοΐνη.

Αιτία

Η ακριβής αιτία της ροδόχρου ακμής είναι άγνωστη.  Εξάρσεις προκαλούν η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, η έντονη άσκηση, η θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία, το σοβαρό ηλιακό έγκαυμα, το στρες, το άγχος, ο κρύος άνεμος, η μετακίνηση σε ζεστό περιβάλον από ένα κρύο, όπως θερμαινόμενα καταστήματα και γραφεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα.  Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν επίσης να προκαλέσουν έξαρση, όπως το αλκοόλ, τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη (ιδιαίτερα ζεστό τσάι και καφές), τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνες, και πικάντικες τροφές. Φάρμακα και τοπικά ερεθιστικά επίσης προκαλούν εξάρσεις της ροδόχρου ακμής. Θεραπείες της ακμής και των ρυτίδων όπως microdermabrasion και χημικά peeling, καθώς και υψηλές δοσολογίες ισοτρετινοΐνης, υπεροξείδιο του βενζολίου, και τρετινοΐνης, επιδεινώνουν την νόσο. Επίσης ροδόχρους ακμή προκαλείται από τη χρήση τοπικών ή ρινικών στεροειδών που δίδονται για τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η μείωση της δοσολογίας πρέπει να γίνεται σταδιακά ώστε να αποφευχθεί μια αναζωπύρωση.

 

Διάγνωση

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν μόνο ήπια ερυθρότητα και έτσι δεν αναζητούν διάγνωση ή θεραπεία. Δεν υπάρχει δοκιμασία που να αποδεικνύει την πάθηση. Τη διάγνωση τη θέτει ο έμπειρος δερματολόγος από την κλινική εικόνα και το ιστορικό.Η διαταραχή μπορεί να συγχέεται ή να συνυπάρχει με την κοινή ακμή ή τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

 

 

 

Θεραπεία

rodoxrousΗ θεραπεία της ροδόχρους νόσου ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα και τον υπότυπο. Σκοπός της θεραπείας δεν είναι η ίαση, αλλά η ελάττωση του αριθμού, της διάρκειας και της έντασης των εξάρσεων, και των συμπτώματων όπως φαγούρα, κάυσος, και ευαισθησία. Μία βασική μορφή   θεραπείας είναι τα τοπικά και τα συστηματικά αντιβιοτικά. Η θεραπεία με laser είναι επίσης μία μορφή θεραπείας. Ενώ τα φάρμακα προκαλούν ύφεση της ερυθρότητας γιά λίγες εβδομάδες, η ερυθρότητα συνήθως επιστρέφει αμέσως μετά το πέρας της θεραπείας. Μακροχρόνια θεραπεία, συνήθως ένα έως δύο χρόνια, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο έλεγχο της κατάστασης, δια βίου θεραπεία είναι συχνά απαραίτητη, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η νόσος μπορεί να έχει μόνιμη ύφεση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, έαν η νόσος αφεθεί χωρίς θεραπεία, θα επιδεινώθει με την πάροδο του χρόνου.

Συμπεριφορά

Αποφεύγοντας παράγοντες που επιδεινώνουν την νόσο μπορούμε να μειώσουμε της εμφάνιση της ροδόχρου ακμής, αλλά  δεν θα καταφέρουμε να την εξαλείψουμε τελείως. Κρατώντας ημερολόγιο μπορούμε να βοηθηθούμε στο να εντοπίσουμε τροφές και ποτά που προκαλούν εξάρσεις. Το ηλιακό φως είναι συχνός εκλυτικός παράγοντας, και πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Συνιστάται η καθημερινή χρήση αντηλιακού και τα καπέλα με μεγάλο γείσο ξεχειλίζει. Το συναισθηματικό στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει ροδόχρου ακμή. Άτομα με προδιάθεση σε λοιμώξεις των βλεφάρων πρέπει να δώσουν προσοχή στην υγιεινή της περιοχής.

Φάρμακα

Φάρμακα με καλά στοιχεία περιλαμβάνουν κρέμες ιβερμεκτίνης και αζελαϊκού οξέως και βριμονιδίνη, δοξυκυκλίνη, και ισοτρετινοΐνη από το στόμα. Λιγότερο αποτελεσματική είναι η κρέμα μετρονιδαζόλης και η τετρακυκλίνη από το στόμα..Τα από του στόματος αντιβιοτικά της κατηγορίας τετρακυκλίνες, όπως η δοξυκυκλίνη και η οξυτετρακυκλίνη χρησιμοποιούνται συχνά μειώνοντας τις βλατοδοφλυκταινώδες βλάβες  μέσω αντιφλεγμονώδους δράσεη και όχι μέσω αντιβακτηριακής. Peeling άλφα-υδροξύ οξέων μειώνουν την ερυθρότητα και τις  βλατίδες και τις φλύκταινες που σχετίζονται με ροδόχρου ακμή. Από του στόματος αντιβιοτικά μπορεί να ανακουφίσηουναπό τα συμπτώματα της οφθαλμικής ροδόχρους ακμής. Αν βλατίδες και φλύκταινες επιμένουν, η ισοτρετινοΐνη είναι το φάρμακο επιλογής. Ο ερεθισμός και η ερυθρότητα που συνοδεύουν την ροδόχρου ακμή, αντιμετωπίζονται με την τοπική εφαρμογή βριμονιδίνης.

Laser
Δερματολογικά αγγειακά λέιζερ (ενιαίο μήκος κύματος) ή έντονο παλμικό φώς (ευρέως φάσματος)  είναι από τις καλύτερες θεραπείες για το ερύθημα της ροδόχροης ακμής. Το φως διαπερνάει την επιδερμίδα και στοχεύει στα τριχοειδή αγγεία στο χόριο στρώμα του δέρματος. Το φως απορροφάται από την οξυαιμοσφαιρίνη, η οποία θερμαίνει, προκαλώντας τα τριχοειδή τοιχώματα να ζεσταθούν στους 70 ° C και να καταστραφούν, και προκαλώντας την απορρόφηση τους από το φυσικό αμυντικό μηχανισμό του σώματος. Με επαρκή αριθμό των θεραπειών, αυτή η μέθοδος μπορεί ακόμη και να εξαλείψει την ερυθρότητα εντελώς.